Катастрофите в тази отсечка са над 540

Държавата възложи спешен ремонт на главен път Е79 между Монтана и Видин. Преди седмица репортерът на NOVA Биляна Борисова показа опасностите, които дебнат шофьорите. Агенция "Пътна инфраструктура" е проверила рисковия участък и сега, въпреки лошите метеорологични условия, има план за неотложно действие.

ОПАСНИ ПЪТИЩА: Как изглежда шофирането по главен път Е79?

На изхода на Монтана в посока Видин и Дунав мост 2,  където пътят е двулентов, без знаци и маркировки, той влиза в една лента. Именно това според шофьорите е причината за тежките катастрофи.

Само за месец 10 тира са катастрофирали на това място. Само в област Монтана по главен път Е79 от началото на годината са станали множество катастрофи – 21 тежки ранени и трима загинали.

Тир до тир и катастрофа след катастрофа са ежедневие на главен път Е-79 между Монтана и Видин. Само за година през Дунав мост 2 са преминали близо милион леки и тежкотоварни автомобили.

Пътят между Видин и Кулата по последни данни е един от най-опасните. Над 540 са катастрофите в тази отсечка, 21 са загиналите, а над 200 са ранените.

„Ходете да видите отвън, какви са пътищата, всичко свети. Тук в България имам чувството, че животът е  спрял, специално в този район. Това по Е79, в този район, нон-стоп стават катастрофи“, коментира шофьорът Николай Иванов.

Все повече загинали в катастрофи по пътищата у нас

След репортаж на NOVA от Института по пътища и мостове са направили оглед на тази отсечка. Установили са, че асфалтът на околовръстния път на Монтана е износен. За това започва спешен ремонт.

„На околовръстния път на Монтана предстои ремонтиране на настилката на участък около 600 метра на обходния път на Монтана. Ремонтът ще бъде извършен за сметка на изпълнителя на обекта. Именно заради пътните инциденти експертите по пътна безопасност в Агенция “Пътна инфраструктура” направиха обследване на участъка. За повишаване на безопасността на движението предлагат ограничаване на скоростта, полагането на шумна маркировка, с която допълнително да се заостри вниманието на шофьорите, както и допълнително пътна сигнализация  за преминаване от две ленти в една”, заяви Илия Илиев от Областно пътно управление – Монтана.

„В момента скоростта в участъка е 90 километра. Точно колко ще бъде скоростта ще мога да кажа, след като се направи проект за организация на движението, с което ще се промени настоящата скорост. Оптималната скорост, според експертите, е 70 километра”, добави той.

Извънредният ремонт няма да наложи ограничаване на движението. За това ни увериха и от АПИ. Очаква се фирмата изпълнител да бъде на място в следобедните часове и да започне да ремонтира този толкова опасен участък, наситен с много катастрофи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.