И има ли решение на проблема?

Повече от 64 милиона ненужни имейла изпращат британците всеки ден. А това допринася за отделянето на над 23 000 тона въглерод годишно. Данните са от независимо изследване на водещ енергиен доставчик във Великобритания.

Един имейл на ден по-малко ще намали производството на въглеродни емисии в Обединеното кралство с над 16 000 тона годишно. Това количество се равнява на 81 000 полета от Великобритания до Испания.

Всеки ден изпращаме милиони, даже милиарди имейла. Често, вместо да кажем нещо на колегата в съседната стая, му изпращаме имейл. А това оказва се замърсява и то много.

„Ненужните имейли затормозяват системите. Основният износител на парникови газове в атмосферата са тези огромни центрове за данни, които са разпръснати навсякъде по света! И които имат огромна нужда от електрическа енергия”, обяснява Балин Балинов от „Грийнпийс България”.

Twitter започва да изтрива неактивни акаунти

„Всеки ненужен имейл има отпечатък. Миниатюрен, но те се натрупват милиарди”, обяснява Боян Рашев, експерт по управление на околната среда и ресурсите.

Според учени всеки изпратен имейл е равен на 1 грам въглерод. Като добавим милиардите съобщения по Messenger, Instagram и Whatsapp, получаваме тонове вредни емисии.

„Стриймвате едно видео онлайн, то е равно примерно на няколко милиона имейла. Дейта трафикът расте с такава скорост, че колкото и енергийно ефективно да стават IT-компаниите, абсолютното количество енергия няма как да намалява”, обяснява Боян Рашев.

„Най-гледаното видео е „Despacito”. Повече от 6,5 милиарда пъти! Ресурсите, които са изразходвани за това, електричеството, може да захрани домовете на 50 000 американци за 1 година”, обяснява Балин Балинов.

„Нямаме избор. Светът се развива, повече имейли ще си пишем, повече ще летим. Това е нещо, което няма как да бъде спряно”, смята Боян Рашев.

„Малките промени в живота ни могат да доведат до голямата промяна за цялата планета. Когато не гледаме видеоклипове, от които нямаме нужда, дори когато гледаме филм на по-ниска резолюция, това също се отразява, ако не пращаме излишни имейли”, обяснява Балин Балинов.

Yahoo блокира и остави хиляди потребители без достъп до имейлите им

„Човечеството живее все по-чисто. С цялото развитие на цивилизацията. Като хабитат за хората планетата Земя е много по-добро място сега, отколкото преди 100 години. Като хабитат за другите видове обаче, не съвсем. Защото човекът завзема цялата планета за себе си и я ползва, така че да му е удобно”, смята Рашев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.