Мариян Горбан разказа за животоспасяващата операция от болничната си стая

Първият човек с белодробна трансплантация, направена у нас, говори пред камерата на NOVA. Мариян Горбан разказа за животоспасяващата операция от болничната си стая пред Ива Софиянска-Божкова, ден преди да бъде изписан.

Той е украинец и живее от 35 години в България. Според него човек трябва да цени живота си, защото никой не е застрахован.  

„Станах първият човек в България, на който правят трансплантация на белия дроб. Имам късмет, че съм първи и че мина успешно. Трябваше да направя трансплантация, защото умирах” , споделя 70-годишният Горбан.

ПРЕД NOVA: Говори първият човек с трансплантиран бял дроб в България

"Аз съм на 70 години. Жена ми боледува най-малко 20 пъти през зимата, а аз нищо. Миналата година бях здрав, а преди три години се къпех със студена вода. В най-студеното време вършех строителна работа през зимата и се разболях от бронхопневмония", заяви той.

„Бях нечовек... Търсех начин да се отърва от този живот, не на шега. Толкова съм благодарен на екипа и на жената, от която получих дроб. Благодарен съм, защото хората дават живот на други хора. Всички трябва да помислят, че след собствената си смърт могат да допринесат за живота на други хора”, казва още пациентът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Репортер: Ива Софиянска-Божкова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.