Това предвижда проект за промени в здравеопазването

Ограничения в лечението на хронично болни пациенти. Това предвижда проект за промени в здравеопазването. Според лекари, ако предложенията станат факт, пациентите или ще плащат за лечението си, или ще се откажат от него. 

Проектопромените са в три посоки: лекарства, начинът, по който се изписват, и профилактични прегледи. Лекарският съюз е категорично против спорните предложения и прехвърли отговорността към Здравната каса.

Ако предложенията се приемат, пациентите, които получават много и различни лекарства, ще трябва да ходят по няколко пъти до личния си лекар за различните рецепти. Това може да означава и няколко плащания на потребителски такси.

Лекуват ли се паник атаките с конопено масло?

„За пациента означава, че, ако има лекарства, които са за 25, 30 и за 40 дни например, той трябва да идва три пъти в месеца за рецепти. Или другият вариант е пациентът да си купува това, което не му достига до изписването на следващото лекарство с пари”, заяви общопрактикуващия лекар  д-р Виктория Чобанова. Това ще засегне пациенти като Антоанета Попова.

„Всякакви артрози, които се сетите, с дископатия и дискова херния, с диабет, глаукома и вече не си спомням какво друго имаше”, споделя пациентката.

Други спорни предложения засягат самите лекарства, които хронично болните получават по здравна каса. В текстовете се слагат ограничения.  Доктор Чобанова е категорична, че това е проблем за почти всички диабетици, както и за пациентите с тежка хипертония.

Постенето в определени часове намалява риска от диабет, инсулт и инфаркт

„Примерно, едно заболяване като хипертония, където ние имаме много често медикаменти, които съдържат активна съставка, плюс диоретик. Това се води комбиниран препарат. Диоретикът увеличава силата на действието и продължителността на действието. На практика досега тази фиксирана комбинация се водеше един медикамент. С тези текстове тази фиксирана комбинация вече се брои за два медикамента, защото има две съставки в него. И когато аз изпиша една такава фиксирана комбинация, аз нямам повече терапевтични възможности по тези правила да назнача медикамент от трета група”, обясни д-р Чобанова.

Не на последно място в предложените текстове пише изрично, че здравната каса няма да заплаща за профилактичен преглед, който е направен, когато пациентът е дошъл с оплакване за остро заболяване.

„Когато примерно се получи една ниска кръстна болка, някой образно казано си секне кръста и посети моя кабинет, аз не мога да му проведа профилактичен преглед. Ами ако в него зрее един карционом, на който трябва да пусна съответния туморен маркер? Кога пак да го търся въпросния пациент, за да го помоля, да дойде, за да му се направи профилактичния преглед”, пита се председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.