Скъсала се е кормилната щанга на превозното средство

Ученически автобус - на косъм от трагедията край ямбол. Специализираният рейс, пълен с деца, аварира и само бързата реакция на шофьора предотврати тежък инцидент.

По време на инцидента в автобуса е имало 18 деца, които са били превозвани от Милчо.

"Благодаря на Господ, късметът беше много голям", каза шофьорът Милчо Минчев.

Шофьорът е с над 40-годишен стаж зад волана. Затова и е реагирал бързо на тежката авария. 

"Сутринта си изпълнявах курса, качих си децата и всичко беше много нормално. На кръстовището Ямбол-Елхово, разклона за село Тенево дадох предимство, реших да тръгвам и болта се скъса и до там. Нито съм се движил със скорост, автобусът беше спрял", каза още Минчев.

Шофьорът веднага алармира за проблема, обезопасяват мястото. Това е бил първият му курс към средищното училище "Васил Левски", в което учат 136 деца, които се вземат от 10 населени места.

"Извозваме ги с два автобуса - в случая с този автобус няма пострадали деца, те дори не са разбрали какво се е случило. Шофьорът е реагирал абсолютно адекватно и децата са живи и здрави, прибрани са в училище са", заяви директорът Дора Георгиева.

 

Училищният автобус е с редовен технически преглед, а на 10 декември е преминал и задължителния месечен контролен преглед. Нищо не показвало, че има проблем с  кормилната щанга.

"Такова нещо не ми се е случвало. Това е все едно един неуправляем автомобил да се случи по време на движение - губите контрол върху него, но заради късмета, стана така че спрях, тръгвам и се случи точно тогава", добави Минчев.

Контролните органи ще извършат допълнителна инспекция на училищния автобус. 

Репортер: Георги Манев