Откритото преди изборите съоръжение не работи

Проблем с новата пречиствателна станция на Асеновград изкара на протест жителите на града. Съоръжението е изградено с пари от Европа и беше открито преди местните избори. Оказва се обаче, че то действа само на хартия. 

Жителите на Асеновград, които в петък сутринта излязоха на протест, поискаха обяснение от общината защо пречиствателната станция не работи. Поинтересуваха се и кой ще възстанови милионите, дадени от Европа.

„Тези пари трябва да се връщат, защото са европейски средства. След като не е свършена работата, ще има наказания за това нещо”, каза Мариела Петрова.

Бунт в Пловдив заради кариера за добив на инертни материали

„Назначени са хора, които вземат заплати от август месец. Там има работници, а станцията не работи. Оттук влиза водата и отзад излиза каквато е”, посочи Иван Мерджанов.

„Кметът ни обясни за 120 дефекта. Как е възможно това, не проумявам. Нали има хора, на които им плащат, за да осъществяват контрол. Как го допуснаха това”, добави Никола Петров.

Кметът обяснява, че обектът е приет преди месец, но съоръжението не може да започне работа заради липсата на връзки между командния и останалите модули. Строителните фирми ще поправят тези пропуски за своя сметка.

„Отстраняват се 120 нередности. Без това да се случи няма как съоръжението да заработи”, обясни кметът на Асеновград Христо Грудев.

 

 

Според кмета на града вина за проблема носи предишният кмет и екипът му. Именно те издали на пречиствателната станция Акт 15 и Акт 16, без нито една забележка.

„40 човека са се подписали. Това са кмет, зам.-кмет, проектанти и изпълнители. Ние ще предадем в специализираните институции този списък. Нашата основна задача е да пуснем съоръжението”, допълни Грудев.

За да няма финансови санкции от страна на Европа, кметът е потърсил съдействие от премиера и от министъра на екологията. С помощта на държавата, до три седмици се очаква пречиствателната станция да заработи.