Как да го почистваме?

Много от предметите, които ни заобикалят, са източници на невидима опасност. Каква е тя – за това говори пред Радио „Спутник” Вячеслав Илин, професор в Института по биомедицински проблеми в москва, пише БГНЕС.

От бактериите, които са резистентни на антибиотици в света, вече умират десетки хиляди хора. А до 2050 г. супер-бактериите ще убиват до 10 милиона души годишно, прогнозират учените. Но все още има шанс да се справим със ситуацията.

Предметите и нещата, които ни заобикалят, могат да пренасят опасни инфекции. „Шампиони” в това отношение са перила и дръжки в обществения транспорт, компютърните клавиатури, ползвани от повече хора, неметалните дръжки за врати, пластмасовите дръжки на кошниците в магазините и смартфоните, каза Илин.

Известни личности, които нямат мобилен телефон (ГАЛЕРИЯ)

Според него вината е биофилмът, който се образува върху неметалните повърхности. "Традиционните начини за предаване на бактерии във всекидневието са неметални повърхности, върху които биофилмът остава по-жизнен, отколкото върху метални образувания. Всичко, което не е направено от метал, е покрито почти непрекъснато с микроорганизми. Като част от биофилма микроорганизмите оцелеяват дълго. Без третиране с дезинфектанти, такива повърхности са надежден начин за пренос на опасни инфекции. Традиционно те трябва да се третират с дезинфектантни на всеки две седмици, както се прави в космическите станции", каза ученият.

СпоредК него биофилмът най-бързо се формира на екраните на мобилните телефони. Той съдържа огромен брой микроорганизми, включително опортюнистични бактерии, които могат да се предават от човек на човек.

Учени откриха бактерии, хранещи се с петрол

"Има много биоцидни препарати за унищожаване на бактериите - например водороден пероксид 3-6%. За хората хлорхексидинът също е такъв. Има надеждни амониеви съединения, те влияят както на микроби, така и на гъбички, ако активното вещество в антибактериалните кърпички е бензалкониев хлорид. "Той има добър ефект върху широк спектър от микроорганизми и гъбички. Спиртът сам по себе си също е надеждно средство, добър биоцид, но бързо изчезва", обясни Вячеслав Илин.