Очаква ни нетипично за сезона затопляне с температури над 15 градуса

В началото сме на поредица нетипично за сезона топли дни, заради мощен топъл полъх от юг-югозапад. Кулминацията ще е в средата на седмицата, когато ще отбележим температури над 15 градуса.

Първият ден на седмицата ще е слънчев и тих. Има условия за образуването на мъгли, които на някои места в низините, котловините и покрай водоемите ще се задържат по-дълго. В тези райони ще е по-хладно. През деня температурите в страната ще са в интервала 10-15 градуса – по-топло в Предбалкана, Югозападна България и около Черноморието. В планините също очакваме топло и слънчево време с температури между 5-6 градуса по най-високите места и 10-11 в ниското.

В следващите няколко дни западната половина на Европа ще попадне под влиянието на поредица циклони, които ще донесат интензивни валежи, силни ветрове и бурно вълнение по атлантическите брегове и в района на Азорските острови. Очаква се голямо количество нов сняг в Алпите. На изток - на Балканите и конкретно над нашата страна – атмосферното налягане е високо, което предполага сухо време с постепенно повишаване на температурите. В часовете сутрин в равнините ще има условия за температурни инверсии с гъсти мъгли. Минималните температури през цялата седмица ще се задържат около 5 градуса.

Прогностичните модели вече позволяват да отправим поглед към времето по празниците. Около 22-24 декември очакваме захлаждане с по-ниски температури и превалявания предимно от дъжд в равнините. На Коледа се очаква да е сухо и сравнително студено. Към края на годината, около 27-30 декември, ще последва ново застудяване с потенциал за валежи от дъжд и сняг.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.