Спряха строителството на площадката за радиоактивни отпадъци

Разследването на инцидента на площадката за радиоактивни отпадъци минава към Националната следствена служба. Това разпореди главният прокурор Сотир Цацаров.

Все още няма официално заключение какво е причинило трагедията на площадката за радиоактивни отпадъци до АЕЦ – Козлодуй. Основните версии са човешка грешка и технически проблем. екип на NOVA успя да разговаря с очевидец на инцидента.

Скелето се срутило и убило двама от работниците пред очите на Иван. „Там бяхме 14-15 човека. В случая тези петимата попаднаха там”, каза той.

Металната конструкция се срутила за секунди. „Ние чуваме, когато вече пада този фундамент, тези бигли. Те тръгват да падат, обръщаме се и … ефектът на доминото”, обясни още Иван.

Оперират един от пострадалите работници край АЕЦ "Козлодуй"

Голяма част от хората, наети за строежа на площадката за радиоактивни отпадъци са от село Долни Цибър. Там се срещаме с чичото на един от загиналия мъже. Разказва ни, че другият загинал подозирал за проблем с конструкцията и се опасявал, че може да се случи нещо.

Наблизо живее и семейството на работника, който пострада при инцидента, но беше освободен за домашно лечение. Не иска да рабговаря с никого, защото още е в шок. Моли за помощ и вика по име колегите си, раказва съпругата му. „Не свързано, не е смислено. Няма определена дума и не конкретно изречение. Просто няма нещо, което да разбереш, да е правилно. В някакви моменти, някакво „Помощ, помощ!”, обясни Изабела.

Двама загинаха на площадка за радиоактивни отпадъци

Само пред камерата на NOVA от фирмата изпълнител разказаха, че все още не могат да си обяснят причините за злополуката.  “Ние видяхме снимките, не можем да си го обясним.В момента провеждаме разследване за причините, довели до тази трудова злополука. Това, което правим към момента е събиране на свидетелски показания”, обясни Мирослава Митрева, експерт по здравословни и безопасни условия на труд.

Семействата на загиналите и на пострадалите ще бъдат обезщетени, защото всички те имат застраховка за риск от трудова злополука. От предприятие „Радиоактивни отпадъци” също търсят причините, за да не се допускат нови такива инциденти. „Основна грижа на обекта е надзора и има консултант по безопасност, тъй като виждате, че дейностите са достатъчно рискови”, каза Георги Разложки, заместник-изпълнителен директор на предприятието.