Перничани ще имат вода по 8 часа на ден

Кризисният щаб в Перник решава дали да се обяви бедствено положение. Градът и околните населени места минават на по-строг режим на водата от понеделник. Според новия график перничани ще имат вода по 8 часа на ден, вместо досегашните общо 10.

Осигуряват над 2 млн. лв. за подобряване на водоснабдяването в Перник

На режим минават и селата Рударци, Кладница и Драгичево, а водата ще спира по различно време в отделните села и квартали. Ограничението се въвежда заради намалените количества в язовир „Студена”.

Водата може да поскъпне с между 1% и 9%

Днес се подменя и кранът, чрез който се захранват промишлените предприятия. През него изтичат 290 литра в секунда.

Ще заседава и Кризисен щаб, след което ще стане ясно дали ще се обяви бедствено положение в Перник.

„Част от мерките се изпълняват. Отстраняват се безбройните аварии на територията на Община Перник. От там се пилее огромно количество вода. „Софийски вода” помагат за смяната на този прословут кран. Други колеги помагат за отстраняването на авариите на територията на Перник. Част от мерките, за които ще има решение на Министерския съвет и зелена светлина от МРРБ, са водата от целия Владайски канал да бъде насочена към язовир „Студена”. Ще направим едно преместяване от горната част на р. Струма със съоръжение, което ще увеличи дебита и потока на язовира”, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

„Към „Стомана” и ТЕЦ „Република” се подава само вода за питейно битови нужди”, заяви инж. Камен Каменов, прокурист на ВиК-Перник.