Вижте отвътре дома на френския футбол

Тази седмица в „Неделята на NOVA” Петя Желева ни отвежда във Франция и прави обиколка на митичното място „Клерфонтен”. През последните 40 години, първият спортно-технически център в света е Дом на френския футбол. Храм, където двукратният световен шампион пише история и създава своите млади таланти.

Испанската футболна федерация глоби Барселона

В строго охраняваната футболна база достъпът е силно ограничен. Петя Желева успя да влезе в елитната школа и да надникне зад кулисите. Тя ни среща с откривателя на Мбапе - обявен за най-скъпия футболист в света.

„Намираме се в дома на националния отбор по футбол. Тук екипът се събира за подготовка преди мачове и първенства. Постарали сме се играчите да се чувстват като у дома си и не случайно за повечето от тях тук наистина е втори дом", каза Ерик Латронико – директор на национална футболна база „Клерфонтен”.

 

 

Джаги, билярд и тенис маса на централно място разнообразяват свободното време на футболистите, но винаги в колектив - ключова дума за успеха на френския екип.

Близо 50 души пострадаха при протест до стадиона “Камп Ноу” в Барселона

„Това е залата за спорт и възстановяване - едно от любимите места на играчите. Зад стъклената витрина са масите за масаж. Умишлено сме сложили стъкла, за да може във всеки момент момчетата да бъдат заедно. Колективът не бива никога да се губи", посочва Ерик Латронико.

„Когато стъпиш на това място, знаеш, че си част от френския национален отбор. Никой друг няма право да влиза тук. Имаме и специален ритуал за посрещане на новите играчи. Отборът се събира, а новодошлият трябва да изпълни пред всички любима своя песен. Едва тогава получава спортната си екипировка", разказва още Латронико.

Още по темата гледайте във видеото.