Това се отразява много лошо на икономиката в страната

Въпреки призивите на президента Еманюел Макрон, стачките във Франция няма да спрат за празниците. Вече близо 3 седмици продължава протестът срещу пенсионната реформа. А това се отразява много лошо на икономиката в страната.

Протестите във Франция продължават и по празниците (ВИДЕО+СНИМКИ)

По-малко влакове и затворени линии на метрото! От началото на декември Париж е може би най-сериозно засегнатият френски град от стачката срещу пенсионната реформа. Последицата е, че столицата губи много туристи и то в най-натоварения период на годината. По данни на хотелиерски организации, заетостта в Париж е с 30% по-ниска в сравнение с декември миналата година. Още повече, че още тогава имаше спад заради протестите на „жълтите жилетки”.

„Нашият хотел търпи последиците от стачката и протестите. Имаме много анулирани резервации”, обясни Серж Кашан, президент на верига хотели.

Положението е подобно и при търговците в Париж, които също отчитат спад от 30 до 50 %. Обикновено през декември се правят най-големите обороти.

От последните събития страдат и много културни институции. Само от началото на декември националната опера в Париж е загубила приходи на стойност 8 млн. евро.