Зимата на местните им се налага да се запасяват с вкичко необходимо

Цяло село ще посрещне Коледа само с шестимата си жители. Всички жители на Крачимир живеят в пет къщи, а останалите са празни. Кметът разказва, че през зимата почиства само главната улица, защото всички живеят на нея. 

През последните години все по-често ги посещават животните от планината, а не хората, в чиито къщи някога са пушели комини.

„Ще ми дойдат дечицата за Бъдни вечер и за Коледа. Само ми е мъчно, че се загубих другарчето. Скучно ни е малко, защото няма хора. Няма с кого да излезеш, да говориш “, споделя Лазарина Стаменова.

„Да хванеш гората”: Да се ожениш и да дадеш живот в едно обезлюдено село

Най-важното, което правят местните преди зимата, е да се запасяват с всичко необходимо. За по-сигурна зима консервират дори и мляко.

При единственото семейство в селото подготовката за Коледа е в разгара си. Но предпочитат да са сами за празниците. „Децата ни карат да отидем в Белоградчик, но ние не искаме. Те са млади, веселят се”, каза Милка Горанова, жител на село Крачимир.

„Ще седнем и ще вечеряме, аз ще легна, тя ще гледа телевизия, после ще се събудя и аз ще гледам телевизия и така”, споделя мъжът на Милка – Гошо Горанов.

Коледари ден преди Рождество в село Зверино

За последните 10 години село Крачимир е намаляло с около 20 души. Някой от къщите се пълнят през лятото, но останалите отдавна не са виждали живот в тях.

„Къщите са тук, но хората ги няма. Много са починали, а другите са по градовете”, каза кметският наместник на селото Сашко Димитров.