Близо 130 000 българи живеят в Обединеното кралство

Близо 130 000 българи, които живеят в Обединеното кралство, са се регистрирали вече по обявената в края на март схема за уседналост. Тя ще гарантира правата им на европейски граждани, след излизането на Великобритания от ЕС.

От 13 години съм тук. Мисля, че Brexit няма да промени живота ми, защото семейството ми е тук и вече се записахме и ни одобриха”, каза живеещият във Великобритания Мехди Ахмед.

По принцип за статут имат право да кандидатстват всички граждани на държавите членки, които имат минимум 5 години пребиваване на територията на Великобритания до формалното й излизане на 31 януари 2020 г. а много от българите , които избират да останат в Кралството го правят заради децата си, защото твърдят, че тук могат да ги отглеждат по-лесно.

„На едно четиричленно семейство с две деца му трябва около 2500 лв., за да ходят децата на училище. Опитваме се да се прибираме в България поне два пъти годишно”, каза Петко Мисов.

В Лондон се провежда и коледно тържество.  Десетки българчета получават подаръци от Снежанка и Дядо Коледа.

Британският парламент одобри споразумението за Brexit (ВИДЕО)

Обединява ги директорка на детска частна градина в която родителите плащат по 400 паунда на месец за учене на български, английски и храна от 08.00  18.00 ч.

Повечето българи остават, а за новодошлите ще има и нови регулации. Предстои въвеждането на нова имиграционна политика - след януари 2020 г. ще се кандидатства за пребиваване по точкова система , която ще дава приоритет на компетенциите на кандидат-имигрантите. Така ще се гарантират равните права на всички, без значение от коя държава идват.

Едни се връщат, а други идват. Очаква се след Brexit да се издават 3 вида визи. Първите са за особено надарени хора и се издават моментално. Вторите са за тези, от които икономиката на Великобритания се нуждае, а третите ще са за всички останали. Каквото и да се случи притесненията остават, особено за младите хора без значение дали са българи, или не.

ОБРАТНО БРОЕНЕ: Графикът за Brexit е готов