Цените на стоките коментира Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите

Свинското месо – рекордьор по поскъпване през 2019-та. Цената за килограм е скочила с до 50% твърдят от асоциацията за защита на потребителите.

Това лято африканската чума не подмина и България - близо 130 хиляди животни бяха изклани или 20% от свиневъдството у нас. А свинското месо от средна цена 7 лева за килограм в началото на годината през октомври достигна 9 лв. А покрай празниците - от 10 лева и нагоре. Според експерти обаче цените са изкуствено надути.

9.50  лв. за свинска плешка и 12 лева за врат без кост. Цените на свинското в тази месарница са като в повечето магазини, казва Методи. Идва тук обаче защото знае, че купува българско.

„Можеше да се намери месо между 7-8 лева, сега вече 9-10. Поне с един лев нагоре са”, споделя Методи. За трапезата на Нова година обаче няма да пести.

Продажбата на свинско е намаляла драстично в сравнение с миналогодишните празници, оплакват се търговците.

„Още в началото на септември алармирахме, че има възможност да стигне до 50%. Тя вече е факт. В момента свинското се предлага с над 50% по-скъпо сравнение с миналата година”, заяви Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.

Свинското месо поскъпна рекордно

Според Асоциацията поскъпването е спекулативно и е започнало още в средата на годината.

„Започна с бавни темпове. Но към края на годината, когато традиционно консумираме свинско повече, цената скочи драстично с 10 до 17%”, коментира Майорски.

По думите му основната причина за покачването не е африканската чума.

Поскъпването на пилешкото месо пък Майорски обясни с това, че много хора започват да преминават на него заради цените на свинското.

От Асоциацията смятат, че цените се повишават заради годишната инфлация, повишените производствени разходи, очакваното от транспортните фирми въвеждане на ТОЛ такси.

Тази Коледа е различна и за семействата, които трябваше принудително да заколят свинете си заради епидемията от чума. Любо и Маринка от русенското село Ряхово се разделиха с двете си прасета в края на август. Месото във фризера им обаче отдавна е свършило.

Повече гледайте във видеото.

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си