По официални данни от БАН магнитудът на земетресението е бил 4,4

Няма пострадали и материални щети след силното земетресение с магнитуд 4.5 по Рихтер, който удари Югозападна България. Най-силно беше усетено в Самоков и по високите етажи в София, Благоевград и Сандански. 

Земетресение разлюля Самоков

"Това земетресение е странно, най-вече защото е регистрирано в най-устойчивата част на България. Освен това е усетено на голяма площ, но сравнително слабо”, коментира в ефира на „Здравей, България” сеизмологът проф. Бойко Рангелов. Според него по-силни трусове у нас няма да последват.

Епицентърът на труса е бил на 10 км под връх Мусала и най-силно е усетен от жителите на Самоков и Благоевград. Земетресението не промени плановете на решелите да посрещнат Нова година в един от заснежения Боровец. 

Ударната вълна от земетресението е усетена вечерта. Трусът продължава около 5 секунди.

“Обаждания също няма и нямаме подадени такива и от 112, така че това, което се усети вчера като трус, като тътен, това беше уплаха на хората - нищо друго и слава Богу,че нямаме подадени такива до настоящия момент”, каза кметът на Самоков Владимир Георгиев.

За щастие, трусът не е причинил щети на стената на язовир “Бели Искър”. Опорното съоръжение се нуждае от ремонт.

Според сеизмолозите е необичайно земетресението да е с епицентър връх Мусала. Нови вторични трусове сеизмолозите засега не очакват.

“Това е най-устойчивата част на България. Активизацията е още от началото на месеца, има няколко трусчета с магнитуд 2,2 и половина. Така както се движи сеизмичният процес, може би трябва да сме спокойни”, каза още сеизмологът Бойко Рангелов.

Само преди два дни беше регистриран още един трус в Югозападна България - този път с епицентър Белица. Според сеизмолозите е възможно трусът от Мусала да е вследствие на този от Белица.

Репортери: Кристиян Попов, Антон Чавдаров