Новата година на някои места по света вече дойде

Голямото зрелище в Сидни не беше отменено, въпреки огромните проблеми на страната с горски пожари. Известният мост над залива на града отново беше фокуса на мащабно пиротехническо шоу, а каквото е известен Сидни по Нова година.

Бяха изстреляни над 100 хиляди фойерверка, а особено зрелищен беше водопада от огън, който започна да се излива от високо 50 метра мост.

Като изключим малките, островни държави в Тихия океан, първата голяма страна, която посреща Новата година винаги е Нова Зеландия. На островите става полунощ, когато в България е 1 часа след обяд.

Много от големите столици в Азия вече посрещнаха новата година.

СНИМКИ ОТ ЗАРЯТА В СИДНИ ВИЖТЕ ТУК

В Хонконг, мегаполиса, белязан тази година от големи продемократични протести, нямаше традиционна заря, а имаше поредна протестна инициатива - жива верига. За утре е планиран нов протест.

В Япония хората се събират в храмовете, за да се помолят за успех през новата година. Тя е първата от новата ера Рейва, белязала възкачването на престола на император Нарухито.

В Индонезия десетки празнуващи се събраха по улиците на Джакарта въпреки проливния дъжд в очакване на зарята. Агенцията по вулканология обаче предупреди за евентуално изригване на вулкана Анак Кракатау. Миналата година той изригна точно преди Коледа и предизвика цунами, което уби над 430 души.

В Южна Корея хиляди хора също изпълниха улиците на Сеул, за да присъстват на церемонията по биене на стара камбана точно в полунощ близо до кметството. Традицията за биене в новогодишната нощ на "камбаната на мира" в парк близо до демаркационната линия със Северна Корея бе отменена заради карантината, въведена заради епидемия от африканска чума по свинете.

 

Празнуването на Нова година започна и в най-отдалечените райони на Русия, която се разпростира на 11 часови зони.

Малки части от Русия посрещат новото десетилетие заедно със жителите и гостите на Сидни. А в столицата Москва използват изкуствен сняг за тържествата тази вечер заради необичайно високите температури.

Заради многото часови пояси жителите на Русия ще имат повод да гръмнат шампанското цели 10 пъти, но рекордьори са обитателите на Международната космическа станция. 5-членният екипаж - двама руснаци и американци и един италианец, ще имат повод да вдигат наздравици цели 15 пъти, но със сигурност няма да е със шампанско, тъй като на борда няма алкохол и консумацията му е забранена.

 

Спиращи дъха фойерверки ще има в Лондон, Париж и Ню Йорк. Британците посрещат за последен път Нова година като членове на Европейския съюз. 12 хил. фойерверки ще озарят небето, веднага щом Биг Бен отброи първата секунда на 2020-та.

Какво развълнува света през 2019?

В Париж 100 000 полицаи ще следят за реда, а в Ню Йорк по традиция на "Таймс Скуеър" ще бъде спусната новогодишната топка. За първи път дронове ще следят за сигурността. 

38 часови зони се използват от различните държави по света, а новогодишните тържества продължават 26 часа по цялата планета.

Дълго след като ние посрещнем Новата година, стотици милиони по света ще продължават да я чакат. Големи тържества са предвидени в Рио де Жанейро. Очаква се за фойерверките и отброяването на последните секунди на десетилетието да се съберат 3 милиона души на плажа Копакабана. Традиционно голямо множество ще посрещне Нова година и на Тайм скуеър в Ню Йорк, където стотици полицаи обикалят от два дни по-рано, за да осигурят безопасността на празника.