Раждането е минало по естествен път

Пловдив и Варна спорят къде се роди първото бебе за 2020-та година. В първата минута на годината в АГ болницата във Варна е родена малка дама. Претендентът от Пловдив е младеж, появил се на бял свят 5 седмици по-рано от очакваното. Въпреки това екипът на АГ отделението на Университетската болница „Свети Георги” се справя без проблем със ситуацията.

Крепостта "Царевец" посрещна първия си турист за 2020 година

Първото бебе за 2020-та година е Райчо. Той беше роден в пловдивската АГ клиника на УМБАЛ,,Свети Георги”, появил се е в първата минута на новата година. Раждането е минало по естествен път. Момченцето е родено 5 седмици преди термина на майката. То е високо 45 сантиметра и тежи 2 килограма и 270 грама.

„Чувствам се добре, щастлива. Радвам се, че имам първото бебе”, каза майка му Анка Ангелова.

„Природата така е подредила нещата, че първото бебе да се роди по нормален механизъм, в първата минута и в нашето отделение. Рядко се случва, но тази година се случи ние да сме първенци”, посочи Блага Байлова – старша акушерка в УМБАЛ „СВ. Георги” – Пловдив.

Райчо е първото бебе на 20-годишната Анка. Тя е завършила висше образование „Бизнес администрация”, но е безработна. Желанието й е да има две деца. „Пожелавам му най-напред да е жив и здрав, да си изкара училището, да учи и да има средно образование, да е нормален човек и да си има собствена работа”, каза тя.

България посрещна 2020 година с шумни тържества (ВИДЕО)

Последното бебе за 2019-та година в Пловдив е момиченце. „Много се зарадвах! Точно на Нова година”, каза майкя му.

След първото бебе за годината, месец по-рано от очакваното, в новогодишната нощ са проплакали и близнаци.

Първото бебе на годината остава в Родилното отделение в следващите 7 дни. То ще бъде под наблюдението на лекарите.

Репортер: Илиян Велков