Започват засилени проверки за изгаряне на нерегламентирани отпадъци

С падането на температурите се чака и ново замърсяване на въздуха в цялата страна. В Русе започват засилени проверки за изгаряне на нерегламентирани отпадъци, както и агитация за безплатни нови екопечки. Общо 42 са били дните в Русе през изминалата година със завишени нива на фини прахови частици.

Иванка и Димитър живеят в къща в комплекс „Ялта", който е един от проверяваните от общинските инспектори. От 55 години те се топлят с печка на дърва и понякога добавят малко въглища. Чули са за проверките, но са категорични, че горенето на дърва не замърсява. „Като изляза навън гледам и как пуши коминът. Виждаме, че някъде и гуми горят, но ние не горим такива неща”, каза Димитър Иванов.

Семейството не само внася топлина в дома си с печката на дърва, но домакинята я ползва и за готвене. „По-бавно се готви и става по-вкусно”, коментира Иванка Иванова.

Как да пестим от сметката за ток през зимата?

И за да са сигурни, че няма да има неприятна миризма и пушек от комина им към съседните жилищни блокове, възрастните хора редовно правят основно почистване на печката. За разлика от семейство Иванови доста русенци горят в печките си всякакви отпадъци - като се започне от пластмасови бутилки и гуми и се стигне до стари мебели. Затова от общината са увеличили екипите, които придружени от полицаи обикалят по домовете. Досега никой не им е  отказал да ги пусне.

„Проверките се извършват както по сигнали и жалби, така и при забелязване на специфичен пушек от комините, най-често се проверяват материалите, които хората горят”, каза зам.-кметът на Русе - Димитър Недев.

И макар общински наредби да предвиждат глоби от 100 до 1 000 лева, целта  не е да се глобяват хората, а да им се обяснява, че горенето на отпадъци с неясен произход е опасно.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Има ли надписване на сметките за ток?

„В едно пластмасово шише, в което има някакъв вид флуид, незнайно какъв, и се сложи за горене - може да предизвика проблем както за околните, така и за тези, които го използват за горене”, коментира още Недев.

Като част от мерките за по-чист въздух в Русе след няколко дни започва кампания за подмяна на отоплителните уреди за над 1 400 домакинства. „Уреди за горене на пелети, котли на пелети или друг източник, ще бъдат различни в зависимост от това кой какви потребности има”, допълни Димитър Недев.

А преди да решат дали да кандидатстват за нов отоплителен уред, за семейство Иванови е важно да знаят дали ще могат да си позволят разходите. „Ние не можем предварително да си направим сметката кое е по-икономично, кое е по-удобно”, каза Димитър Иванов.

Общината ще направи и публичен регистър за броя на нарушенията, направените предписания и наложените глоби.