Тази година във водите на река Тунджа се очаква да влязат близо 150 души

В Калофер започна подготовката за мъжкото хоро.То ще се играе рано сутринта на Йордановден. Ритуалът се изпълнява вече повече от 200 години, а тази година във водите на река Тунджа се очаква да влязат близо 150 души.

Подготовката  за мъжкото хоро започна от рано сутринта и продължи през целия ден. Реката вече е преградена с изкуствен бент, така че да се образува дълбок вир. Според старо поверие, ако водата тази нощ замръзне, годината ще е добра и плодородна. Очаква се в ритуала да се включат стотици смелчаци. Голяма част от тях вече са около огъня. Ганчо е най-възрастният мъж, който всяка година участва в изграждането му.

„Да накараш леда да заври под краката ти с тъпани и гайди е магията на ритуала”, разказва Наньо Чолпанов. 62-годишният бивш диригент на гвардейския оргестър не е пропуснал нито един Йордановден, в който да не е в ледените води на Тунджа.

„Мисля, че силата, която дава това пречистване, това кръщене зарежда с такива силни чувства. И ти идва да заревеш от умиление и от силно чувство на патриотизъм и родолюбиие”, споделя още Чолпанов.

 

 

Калоферци в народни носии, под звуците на тъпани и гайди, рано сутринта навлизат в ледените води на река Тунджа, пеейки характерни местни песни. Мъжете се хващат за рамене и играят хоро, а на брега свещеници отслужват литургия. Следва хвърляне на кръста, а който го хване го дава на най-малкия участник в леденото хоро. Поверието гласи, че който нагази във водата на Йордановден, ще бъде здрав през цялата година.

За да съхранят традицията, в реката утре ще влязат и най-малките калоферци. Редица населени места се мъчат да наложат своя обичай като техен. Например в Сопот утре ще влезе в битка с Калофер за най-продължително хоро в реката.

Калоферци обаче се разгневиха от опита традицията им да бъде открадната. Дали мъжкото хоро в Калофер ще влезе в наследството на ЮНЕСКО, ще стане ясно напролет. Заради празника всички къщи за гости в града вече са запълнени, резервирани са още от август. Няма свободни места и в Карлово, и в Баня.

Как в Калофер посрещнаха Рождество? (ВИДЕО)

Очакванията са рано сутринта на Йордановден температурите да бъдат отрицателни, а водата в реката да замръзне. 

Репортери: Илиян Велков, Благой Бекриев