Сред тях и силно дехидратиран лебед, спасен от рибар

Мишелови, сови, улулица, черен лешояд са сред пациентите на центъра за спасяване на диви животни в Стара Загора, които са пристигнали за спасяване в последните дни на миналата и първите на тази година. Сред тях и силно дехидратиран лебед, спасен от рибар.

"Оръжието на лебедите са техните крила, защото могат да бият силно с тях. Птицата пристигна преди няколко дни силно изтощена и дехидратирана. В момента е на много силна храна и общоукрепваща терапия, с което може би до една или две седмици ще бъде освободена и върната обратно в природата, докато стане нормалното тегло за нейния вид", каза д-р Руско Петров от Спасителен център за диви животни.

Някой от пациентите искат доста обгрижване като Мишелов, който отказва да се храни "От седем дена е при нас и не е проял. Всеки ден сме го хранили на ръка и тази птица ще се освободи", каза още д-р Петров.

Спасяват и изключително рядък вид черен лешояд, открит безпомощен в лозов масив. "Птицата беше известен период от време на свобода, заедно с предавател на гърба й и в момента имаме реинтродукция на тези видове, като внасяме птици основно от Испания и ги освобождаваме на територията на България", заяви д-р Руско Петров.

С НАДЕЖДА ДА СЕ ВЪРНАТ: Сафет от Зарица направи гнезда за щъркелите

Може би най интересният пациент е малко кукумявче. Преди повече от половин година, то е пуснато на свобода от центъра, а в последния ден на годината то се е завърнало, паднало в камината на къщата на д-р Петров.

"Кукумявчето беше свряно тук в ъгълчето като камината е изстинала през нощта тя най-вероятно е паднала най-вероятно сутринта може би около 6-7 сутринта", добави д-р Руско Петров от Спасителен център за диви животни.

Забелязва го в камината малкият Симеон. Кукумявките не носят лош късмет. Поличбата идвала оттам, че преди години, когато е нямало електричество и когато почине човек трябвало къщата и гробът да бъдат осветени, а там се появявали кукумявки.

Кукумявките живеят около хората, в къщи и блокове. А спасеното кукумявче ще бъде пуснато отново на свобода.

Репортер: Георги Манев