Заради грешките на доц. Кючуков, на болницата беше наложена глоба

Случаят с началника на отделението по Офталмология в ИСУЛ беше един от най-скандалните, заснети от екипа на Васил Иванов през изминалата 2019 г. Разследването разкри, че операции за премахване на перде на над 800 пациенти протичат с едно и също усложнение според диагнозите на доц. Борислав Кючуков. Впоследствие проверка на Здравната каса установи, че това е съмнително, а ГДБОП разследва медика. Той не беше отстранен от работа, но загуби поста си на национален консултант по очни болести. А НЗОК глоби лечебното заведение с 300 000 лева заради доказаното източване на парите от здравните ни осигуровки.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Повишиха очен лекар, уличен в източване на НЗОК, в национален консултант

Проф. д-р Бойко Коруков не наказа виновника за санкцията и дори не го порица. Шефът на ИСУЛ обаче изпрати писмо до Лекарския съюз, СЕМ и ръководството на NOVA, в което обясни как се прави разследваща журналистика. В това писмо проф. д-р Коруков настоява, че било недопустимо доц. Кючуков да бъде обругаван и гонен по коридорите на лечебно заведение и само съдът можел да реши дали той е виновен, а не нашите журналистически разследвания. В заключение директорът Коруков заявява, че журналистическото ни разследване изисква дълбочина.

Потърсихме директора с молба за интервю и разговор, в който да ни даде начални уроци по разследваща журналистика, но успяхме да се свържем само с PR-ката на болницата - д-р Фани Цуракова. Тя каза, че ще види кога той може да гостува на NOVA. По-късно обаче изпрати SMS, в който обясни, че шефът на ИСУЛ отказва да участва в предаването.

„Васил Иванов е разследващ журналист с изключително висока репутация. Аз лично съм бил председател на жури преди две години, когато го наградихме за едно блестящо разследване за безобразия, извършени от кмета на един малък град. Смея да твърдя, че го познавам от много години и досега не е направил нищо встрани от закона за радиото и телевизията”, коментира в ефира на "Неделята на NOVA" медийният експерт проф. Иво Драганов.

Още по темата гледайте във видеото.