Вярва се, че скочилите във водата навръх Йордановден, ще бъдат здрави през цялата година

Смелчаци от цялата страна скачаха в ледените води на реки и язовири, за да спасят Богоявленския кръст, запазвайки традицията на един от най-големите християнски празници.

СНИМКИ ОТ РИТУАЛА НА РАЗЛИЧНИ МЕСТА В СТРАНАТА ВИЖТЕ ТУК

В София в езерото в квартал „Дружба” кръстът беше изваден от 22-годишният Александър Лебешковски.

„Хвърлям се за кръста за пети път. Тръпката е невероятна. Адреналинът е голям. Надявам се всички да уважават и да спазват българските традиции. Това е третият път, в който хващам Богоявленския кръст. Парите винаги дарявам за благотворителност. Така ще направя и тази година”, каза той.

В Бургас беше обявен оранжев код за опасно време. Силният вятър обаче не попречи на хвърлянето на Богоявленския кръст.

Вятърът там е със скорост от 7 до 10 метра в секунда. На пориви той достига до 13-14 метра в секунда. Заради силния вятър за всички маневри е затворено нефтеното пристанище „Росенец”.

Заради лошото време тази година спасяването на богоявленския кръст премина по малко по-различен сценарии за разлика от друга година, когато смелчаците скачат от моста. Тази година те влязоха в морето от плажа.

Общо 31 мъже се престрашиха да влязат в бурните води. Кръстът беше спасен от 22-годишния Яким Георгиев. Той е студент по бизнес в чужбина.

Десетки смелчаци се хвърлиха в ледените води на река Златица във врачанското село Зверино, за да спасят Богоявленския кръст. Извади го кметът Стоян Петров. След това в реката се изви дълго мъжко хоро под звуците на гайди и тъпани. 

 

Още по темата:

Мъжкото хоро се изви в ледените води на Тунджа в Калофер (ВИДЕО+СНИМКИ)

Спасяването на кръста в Зверино (ВИДЕО)