МОН предлага учениците да свършват часовете до 18.30 часа

Втората смяна на учениците да свършва по-рано - това се обсъжда в Министерството на образованието. Идеята е последният час да приключи в 18:30 и така прибирането на децата да бъде по-безопасно. Тази идея идва след инцидентите с деца в тъмните часове.

Преди по-малко от месец осмокласничка загина, а нейна съученичка пострада, след като пресичали столичния булевард „Никола Вапцаров”. Пешеходната пътека, на която пресичаха ученичките, вече е повдигната и обезопасена.

Джип помете две момичета на столичен булевард, едното почина

„Подкрепям всяка една инициатива, предприета относно безопасността. Благодаря на министерството, че търси решение на този проблем. Ние знаем, че тази безопасност е свързана с много фактори. Ранното приключване на учебните занятия, не смятам, че ще реши този проблем. Синът ми е 11 клас. Ходи на частни уроци. Излиза сутрин в 8 часа и се прибира в 20 часа. Той по цял ден е навън. Изморен е всеки ден. Той се придвижва с градски транспорт, гони часове, график”, смята Марияна Черкезова – майка на ученик.

Според нея най-важна е личната отговорност на всеки един на пътя.

МОН предлага учениците да свършват часовете до 18:30

„Обмисляме и работим по въпроса. Това при нас за сега не е приложимо заради липсата на кабинети. Инциденти с наши ученици е имало и през светлата част на деня. Имали сме сигнали заради инциденти на тази пътека. Чак сега се предприеха някакви мерки”, разказва зам.-директорът на Математическата гимназия Нели Георгиева.

Тя обясни, че не е възможно да минат на едносменен режим, тъй като сградата на гимназията е твърде малка.