Зрители на NOVA алармират за поредния абсурд при купуването на е-стикери

Плащаш винетка за своя автомобил, излиза електронен стикер – на друг. За поредния абсурд при купуването на пътните такси алармират зрители на NOVA. В момента е пикът на купуване на винетки за 2020 г. Според сигнала - въпреки че са коректно попълнили данните на автомобила – системата издава винетката на друг регистрационен номер. Откъде идва грешката - проверка на Георги Георгиев в рубриката в „На твоя страна”.

До края на януари над един милион е-винетки трябва да бъдат подменени заради изтичане на срока им. Кампанията по издаване на новите пътни стикери отново започна с проблеми.

Зрители на NOVA сигнализират за различни абсурди при купуването на електронните пътни такси. Сгрешени заявления, дублиране на плащанията и дори плащане на винетки за несъществуващи или чужди регистрационни номера са част от оплакванията им.

Бум на ремонти на автомобили заради некачествени горива

В началото на януари, по традиция, Ирена Лесова решава да подмени годишната си винетка за автомобила. Купува през сайта на тол системата. При плащането с изненада забелязва, че пътната такса е издадена на друг регистрационен номер, различен от въведения от нея.

„Въведох своите данни напълно коректно и, след като преведох сумата пари в платежното фигурираше некоректен номер – една буква беше сбъркана”, обяснява Ирена Лесова.

Така превежда 97 лв., колкото е цената на годишния стикер, на несъществуващ или чужд номер. Опитите й да коригира грешката в сайта удрят на камък.

„При самото плащане – ти нямаш видимост на данните, които си въвел - щом потвърдиш плащането – край – парите са вече преведени и грешката е вече на лице. Дори да въведеш пари на неактивен номер – отново те таксуват, което не е редно, трябва да има опция за корекции”, добавя Лесова.

ПО-СКЪПА „ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ”: За кого ще бъде „бонус”, за кого – „малус”?

За грешката в системата при плащането Ирена Лесова съобщава и на пътната агенция. Оттам й обясняват, че щом веднъж се е съгласила с общите условия отговорността е нейна и корекции не са възможни.

„Чувствам се измамена. Има някаква нередност, която не е по моя вина и отказват да разгледат случая. Искам парите ми да бъдат възстановени”, казва Ирена.

След проверка на случая от пътната агенция са категорични, че подобна грешка системата не може да се допусне. Нито пък е възможна външна намеса, която да прати платената от Ирена винетка към друг номер. Затова и няма да възстановят обратно парите въпреки сгрешения номер.

„Няма как това да се реализира – тъй като там няма човешка намеса. При каналите за самообслужване нито едно физическо лице няма достъп до данните, които въвежда потребителят”, обясни  проф. Олег Асенов от АПИ.

Не изключват обаче до грешката да се е стигнало заради неизчистена кеш памет от устройството, през което е направено плащането. И това обаче не било бъг в системата.

СРЕЩУ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ: Предлагат поставянето на екостикери на колите

Може ли грешка в системата да изпрати парите ни за винетка при чужд автомобил - питаме и IT експертът Александър Ненов.

„Има n на брой сценарии, до които може да се стигне до объркване на транзакциите. В случая има опция да е прекъсната самата транзакция, да се използвани бутони „назад”, страницата да е била презаредена по някакъв начин.  Жената съвестно си е попълнила данните, но те в един момент могат да бъдат заменени автоматично с предварително записаните в браузера”, коментира Ненов.

Според него след въвеждането на данните – системата трябва да дава възможност за корекция на въведената от шофьорите информация в отделна страница за преглед. Нещо, което в момента системата за плащане не позволява.

Ако корекции се правят на всяка стъпка от плащането обаче може да се стигне до измами от потребителите, обясняват от АПИ.

От пътната агенция не изключват да се стигне до срив в системата, ако хиляди потребители едновременно решат са заплатят новите си пътни такси. Но са готови да реагират във всяка ситуация, ако системата не издържи. В първата седмица на годината над 100 000 шофьори вече са подменили винетките за автомобилите си.

Повече гледайте във видеото. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си