Температурите се повишиха над 40 градуса

Бурните ветрове в Австралия обединиха два огромни пожара в мегастихия на територия, почти четири пъти по-голям от площта на Ню Йорк, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

"Условията днес са трудни. Горещите и сухи ветрове ще се окажат отново истинското предизвикателство", заяви Шейн Фицсимонс, комисар в местна служба за пожарна служба в щата Нов Южен Уелс, след дни на относително спокойствие.

Температурите се повишиха над 40 градуса по Целзий в някои части от щата Нов Южен Уелс и съседния Виктория, където вниманието беше съсредоточено върху двата пожара. Те се свързваха, за да образуват още една огнена стихия.

Австралия отчете най-високите температури през 2019 г.

Бедственото положение бе удължено с 48 часа преди прогнозата в петък за горещи температури. Бяха издадени и заповеди за евакуация за райони около границата на Нов Южен Уелс и Виктория. Премиерът на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян заяви, че в щата горят над 130 пожара. Малко над 50 все още не са поставени под контрол.

На остров Кенгуру в южна Австралия най-големият град беше отцепен, след като пожарникарите се бориха с опасни огнища. Някои жители бяха принудени да избягат на местен кей.

Замърсяването от пожарите в Австралия се доближава до това в амазонската гора

При катастрофалните горски пожари загинаха най-малко 26 души, унищожени са над 2 000 домове и са изпепелени 80 000 квадратни километра - площ с големина на Ирландия. Учените от университета в Сидни изчисляват, че при пожарите са убити един милиард бозайници, птици и влечуги.

Тежките условия са били подхранвани от продължителна суша и влошени от климатичните промени, като експертите предупреждават, че такива масивни пожари стават все по-чести и интензивни.

ТРОГАТЕЛНО: Кон влезе в пламъците в Австралия, за да спаси семейството си (ВИДЕО)

Австралия преживя най-сухата и най-горещата регистрирана досега година. През 2019 г. най-високата средна максимална температура от 41,9 градуса по Целзий беше регистрирана в средата на декември.