По-рано днес правителството на Русия подаде оставка

Цялото правителство на Русия подаде оставка. Това стана минути след като президентът Владимир Путин предложи изменения в конституцията на страната.

Държавният глава обяви, че ще бъдат направени редица промени. Намаляват се правомощията на президента на Русия. Парламентът ще играе по-важна роля в управлението. "Федералното събрание е готово да поеме по-голяма отговорност за формирането на правителството. Очаквани аплодисменти. Като чуете останалото, ще аплодирате още. Сега президентът само получава съгласието на Думата за назначението на министър-председателя. После сам назначава шефа на кабинета и всички министри. Предлагам промяна на това правило. Думата не просто да се съгласява, а да избира председателя", коментира президентът.

Правителството на Русия подаде оставка (ВИДЕО+СНИМКИ)

Наблюдатели виждат в промените сигнали, че Владимир Путин възнамерява да остане на власт още дълго. През 2024-та изтича втория му пореден мандат като президент и той не може веднага да се кандидатира отново за този пост. Един от ходовете на Путин би могъл да бъде, да се разшири властта на премиера и той отново да заеме тази позиция, както в периода 2008- 2012г. Близкият съюзник на президента Дмитрий Медведев показа, че е част от плана.

Какви промени иска Путин в Конституцията? (ВИДЕО)

„Тези реформи, след като бъдат приети, ще внесат съществена промяна в баланса на трите власти. В този контекст, ние сме длъжни да предоставим на президента възможност да предприеме всички необходими стъпки. И така, според мен е правилно, правителството в сегашния му състав, да подаде оставка”, коментира премиерът в оставка Дмитрий Медведев. Той става заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, оглавяван от Путин. А за нов премиер Путин предложи шефа на данъчната служба Михаил Мишустин.