БАБХ започва проверка по случая

Месо със странно жълто-зелено вещество ужаси клиенти на магазин от голяма верига. Сигналът до NOVA подаде семейство в София, което си купило свински врат на промоция. Оказва се обаче, че случаят не е изолиран. Снимки на подобно месо, закупено от магазини на същата верига в Шумен, Кюстендил, София и други градове, се разпространяват в социалните мрежи отпреди Нова година.

Очаква ли ни рекордно поскъпване на месото?

Пред NOVA една от потърпевшите разказа, че при разрязването на парчето свински врат, което със съпруга й купили, потекла жълта слуз с особена миризма. Жената предполага, че въпросното вещество е някакъв антибиотик или химикал. Тя връща месото в магазина и получава парите си обратно. Не подала сигнал в Агенцията за безопасност на храните, защото вече нямало как да предостави стоката за изследване. От БАБХ научиха от NOVA за проблема. Разпоредена е проверка, която ще бъде извършена в петък.

От веригата магазини пък вече проведоха вътрешна проверка. Уверяват, че партидата на въпросното месо има всички сертификати за качество и произход. Според тях случаят е изолиран, защото към тях не били подадени други подобни сигнали.

Според микробиолога доц. д-р Иван Иванов странното вещество в месото няма как да е неразнесъл се антибиотик. Той обаче подчерта, че прави коментара си на база впечатления само от разпространяваните снимки.

 „Може да е абсцес, може да е в някои редки случаи се инжектират с препарати, за да се реши някакъв проблем”, казва Вихрен Димитров, директор на свинекомплекс.

 

„Според мен това не е вещество, което е внесено отвън. Това е просто реакция на организма на животното към нещо – може да е инфекция, може да е нещо друго”, казва доц. д-р Иван Иванов, специалист по микробиология.

Междувременно от Българската агенция по безопасност на храните извършиха проверка по случая, при която не бяха установени несъответствия.

Още по темата гледайте във видеото.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си