Това е една от големите заплахи за здравеопазването, смятат от световната организация

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че липсата на нови антибиотици застрашава борбата срещу разпространяването на резистентни към лекарствата бактерии, които ежегодно причиняват смъртта на десетки хиляди хора, предаде предаде БТА.

СЗО публикува два нови доклада за липсата на нови антибиотици.

Трябва ли да лекуваме грип и настинка с антибиотик?

"Никога досега заплахата, свързана с резистентност към антибиотици, не се е нуждаела от толкова спешни мерки", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. "Провеждат се много инициативи за намаляване на резистентността, но е нужно също страните и фармацевтичната индустрия да се ангажират повече и да осигурят нови лекарства".

Антибио резистентността, свързана с факта, че някои бактерии стават резистентни към антибиотици, е смятана за заплаха от СЗО, която се опасява, че светът се е насочил към ера, през която инфекции ще започнат отново да сеят смърт.

Около 33 000 души в Европа ежегодно умират от инфекции, свързани с резистентност към антибиотици, докато в САЩ смъртните случаи са почти 35 000. "Виждаме, че ефикасните срещу резистентните бактерии антибиотици не достигат", отбеляза експертът Петер Бейер от СЗО. "Това е една от големите заплахи за здравеопазването".