Вижте какво разказват за професията си акушерки от „Шейново”

Днес е Бабинден по стар стил или още Ден на родилната помощ. Празникът се нарежда сред най-обичаните още от времената, в които децата са проплаквали у дома, под грижата на баби-акушерки. Днес професията е в криза и няма достатъчно кадри в световен мащаб.   

„Баба” е дума, стара, колкото света. Съдържа в себе си зрялост и опит. Затова едно време именно на бабата се е падала честта и отговорността да посрещне новия живот.

Отбелязваме Бабинден по стар стил (ВИДЕО)

В наши дни тази привилегия имат акушерките. Всеки от нас е получил първите ласки в живота си от ръцете на акушерка и именно в ръцете на акушерка за първи път е усетил вкуса на сълзите. Днес, а и не само, имаме възможност да им благодарим за грижата.

За акушерките в „Шейново” - най-старата специализирана акушеро-гинекологична болница в страната, Бабинден е по-скъп и от рождените им дни. Защото в него са преплетени много смисъл, болка и живот.

 

Кирилка Цекова се грижи за новородени деца вече 42 години. Съдба - така нарича работата си. Някога не искала да е акушерка, но майка й й дала съвет. Днес е благодарна и щастлива от избора си.

„Прекрасна е, защото ми е дала много - самочувствие, удовлетворение, благодарности от хората, любов, обич от тях. В очите им съм виждала толкова много благодарност, че не знам дали всеки има привилегията да преживее такива неща”, казва Цекова, която е старша акушерка в Родилна зала във Втора САГБАЛ „Шейново”.

Отбелязваме Бабинден (ВИДЕО)

„Голямо удовлетворение е да имаш възможността да се докоснеш до чистотата на новия живот. Нещата, които ние правим, за да се разплаче едно бебе и да поеме първата си глътка въздух, дават усещането за това, че сякаш ти му даваш живот. Това е възторг и особено усещане, което не всеки може да изпита”, допълва още тя.

„Тези слънчица дават енергия, която ни зарежда и ни помага да си вършим работата с много любов”, казва Емилия Баалбаки, главна акушерка на Втора САГБАЛ „Шейново”.

„От много малка знаех, че искам да бъда акушерка и че това е пътят ми. Аз съм повече от 20 години акушерка и работя с любов и отдаденост. Наистина идвам с желание всеки ден”, коментира тя.

Още по темата гледайте във видеото.