Към момента той е на свобода под парична гаранция от 5000 лева.

Военно-окръжната прокуратура в София повдигна обвинение на консула ни в Мюнхен Драгомир Димитров за извършено от него престъпление по служба по времето, когато е бил председател на Държавна агенция „Разузнаване“. Към момента Димитров е на свобода под парична гаранция от 5000 лева.

Според държавното обвинение, докато е ръководил разузнаването, Димитров е позволил  дружество да получи достъп до класифицирана информация и да се облагодетелства с над 90 хиляди евро.

Шефът на Държавната агенция „Разузнаване“ напуска поста си

Към този момент информацията е оскъдна. От прокуратурата отказаха подробности с мотив, че представляват държавна тайна. Важно е да уточним, че Димитър Димитров е бил шеф на разузнаването от 2015-та година.

През 2018-та, две години преди изтичане на мандата му, неочаквано е изпратен като консул на България" в Мюнхен, какъвто е и към този момент.

Още през 2013 година от Комисията по досиетата обявиха, че има документи за неговата принадлежност към структурите на „Държавна сигурност”.

Бригаден генерал Драгомир Димитров наследи ген. Кирчо Киров на поста шеф на Националната разузнавателна служба. Той не коментира скандала и обвиненията срещу предшественика си.

Като шеф на разузнаването стоеше изън светлините на прожекторите. До днес, когато Военна - окръжна прокуратура съобщи, че му е повдигнала обвинение. Според него, от 14 юли 2016 година до 9 август същата година като председател на Държавна агенция "Разузнаване" Димитров е позволил нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

Депутатите подкрепиха създаването на агенция "Разузнаване"

Резултатът- определено дружество било облагодетелствано за малко над 91 хил. евро. И още - по информация на NOVA,  като шеф на разузнаването Драгомир Димитров е провеждал многократни срещи с Николай Малинов. Предстои да се изясни, дали е имал информация за така наречения „Проект България“, заради който председателят на движение „Русофили“ попадна в ареста.

Самият Димитров е бил разпитван преди време в прокуратурата по случая “Малинов”. Там той е признал, че поддържат връзка от 2016-та година, но това нямало общо с неговата дейност като шеф на разузнаването. Срещите между двамата се провеждали в адвокатски офис, който се намира до Народното събрание. Прокуратурата вероятно ще направи проверка и дали контактите между Малинов и Димитров са довели до последващи контакти с руските специални служби.

Счита се, че Драгомир Димитров е един от близките до бившия заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.  На този етап от Министерството на външните работи обявиха, че знаят за случая. В позиция от ведомството съобщават, че: "самият служител оказва съдействие на органите на държавното обвинение. Към момента няма основания за предприемане на действия от страна на работодателя, тъй като обект на проверка са действия, извършени от него преди назначаването му в дипломатическата служба".

От Министерството на външните работи обявиха, че на този етап няма основание да отстранят Драгомир Димитров от дипломатическото му назначение.