Уайнстийн е обвинен в изнасилването на две жени

Харви Уайнстийн влезе в съда в Манхатън във връзка с най-големия съдебен процес от появата на движението #Аз също, предаде БТА.

67-годишният Уайнстийн бе обграден от помощници и адвокати, но не използва помощно средство за придвижване, до което прибягва след автомобилната катастрофа през лятото м.г. и последвалата хирургична операция. Запитан дали смята, че съдебният процес ще е справедлив, той отвърна "Ползвам услугите на добри адвокати".

Преди повече от две години обвиненията срещу бившия филмов магнат доведоха до възникването на движението #Аз също. Сред обвинителите на Уайнстийн са известни актриси, които се готвят да дадат свидетелски показания или да присъстват на съдебния процес. "Този съдебен процес е толкова важен, защото огромното международно влияние и слава на Уайнстийн дават възможност да се хвърли светлина върху ширещата се злоупотреба с власт, която просмуква културата в глобален мащаб", заяви актрисата Джесика Барт - звездата от филма "Приятелю, Тед". Тя увери, че навремето Уайнстийн я поканил в хотелски апартамент и поискал от нея да му направи масаж.

Видео: Ruptly

Още две жени обвиниха Харви Уайнстийн в сексуално насилие

Адвокатите му са решени да компрометират надеждността на обвиненията. Битката пред журито от съдебни заседатели, включващо 5 жени и 7 мъже, ще бъде оглавявана от две жени - прокурорката Джоан Илузи Орбън и адвокатката на Уайнстийн Дона Ротуно. Ротуно отбеляза, че поставя под съмнение мотивите на двете основни обвинителки на клиента й - бившата асистентка на продукция Мими Хейли, която твърди, че Уайнстийн я е нападнал сексуално през 2006 г., и друга жена, чието име се пази в тайна.

Харви Уайнстийн може да получи доживотна присъда, ако бъде признат за виновен.