Те се издирват с червена бюлетина на Интерпол

Трима руски граждани са обвинени в опит за отравяне на Емилиян Гебрев, сина му Христо и директора на „Производствена дейност” в „Емко” ООД.

Според Софийската градска прокуратура, между 28 април и 4 май 2015 година, те са опитали да умъртвят тримата с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер.

Прокуратурата пусна запис от деня на опита за отравяне на Гебрев (ВИДЕО)

От обвинението уточняват, че вече са издадени европейски заповеди за арест, както и молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Руснаците са обявени в Шенгенската информационна система и с червена бюлетина в Интерпол.

Прокуратурата ангажира и ФБР в разследването на отравянето на Гебрeв

Преди дни от държавното обвинение съобщиха, че са изпратили във ФБР записи от камерите в подземния гараж на „Емко” ООД. На кадрите се виждал мъж, чиято самоличност на този етап е неизвестна.

"Ню Йорк таймс" пише "Как отравяне в България разкри руски убийци в Европа"

По-късно говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че при наказателно преследване срещу чуждестранни граждани държавите трябва да си сътрудничат по линия на правоохранителните органи. „Предполагам, че нашето посолство следи ситуацията. Ще уточня това. Мога само да кажа, че при подобни случаи трябва да се действа по линия на правоохранителните органи”, заяви Захарова по време на брифинг, съобщава БГНЕС.

Посолството на Русия в България не е получавало официално уведомление по случая от властите в страната, съобщава РИА Новости, позовавайки се на дипломатически източник.