Нотите са връчени на руския посланик Анатолий Макаров от висш дипломат в МВнР

Уличените в шпионаж руски дипломати имат 48 часа да напуснат България. Нотите за това са връчени на руския посланик Анатолий Макаров в МВнР в София. Макаров се е срещнал с висш дипломат и е заявил, че срокът ще бъде спазен. 

На Facebook страницата на посолството уточняват, че на посланик Макаров са му връчени ноти за обявяване на „персона нон грата” на един дипломат от посолството и един служител на Търговското представителство. От посолството обаче добавят, че не са получили доказателства, потвърждаващи осъществяването от тяхна страна на дейността, несъвместима със статута им.

Двама руски дипломати у нас са обвинени за изнасяне на държавни тайни

Подчертава се, че служителите ще напуснат приемащата страна в указания в нотата срок.

Русия си запазва правото да предприеме ответни мерки.

От посолството критикуват българските власти, че са разпространили информацията за двамата дипломати в публичното пространство преди да бъде официално уведомена руската страна.

По-рано днес от съобщение на прокуратурата стана ясно, че двама руски дипломати у нас са обвинени за изнасяне на държавни тайни. Единият търсел информация за механизмите на изборния процес, а другият събирал данни за енергетиката и енергийната сигурност на България и ги пращал в руска разузнавателна централа.

Прокуратурата разследва руски дипломат за шпионаж у нас

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация. Главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията и за действията на прокуратурата.

„В хода на разследването по едното досъдебно производство е установено, че в периода от 2017 година до настоящия момент гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсел информация за механизмите на изборния в страната”, заяви Сийка Милева - говорител на главния прокурор.

Шпионинът се оказал първи секретар в Консулския отдел. На този етап от прокуратурата не казват за кого точно в Русия е била предназначена събираната от него информация.

„В периода от месец октомври 2017 година до настоящия момент руски гражданин е събирал разузнавателна информация, включително такава представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която впоследствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва”, обясни още Милева.

За да получи нужната му информация, той контактувал с българи, имащи достъп до поверителните данни, уточняват от прокуратурата. Официално се водел представител на Търговското представителство на Руската федерация.

„В рамките на днешния ден ще бъде извикан и посланика, за да бъде информиран за това решение, най-вероятно за обявяване за „персона нон грата” за въпросните двама дипломати”, заяви външният министър Екатерина Захариева.

От МВнР са категорични - двамата шпиони не могат да бъдат съдени у нас, въпреки събраните данни за извършено престъпление.

„Министерство на външните работи беше информирано днес за двете постановления на прокуратурата. Разбира се, преди това те ни попитаха дали въпросните граждани се ползват с дипломатически статут. Ние отговорихме, че „да””, заяви още Захариева.

В официалната позиция на руското посолство се казва, че България не е предоставила никакви доказателства за незаконна дейност на дипломатите. От мисията подчертават, че публичното оповестяване на информация по шпионския скандал не отговаря на традиционно конструктивния дух на отношенията между България и Русия.