Легендата на "ЛА Лейкърс" беше истинска икона в баскетбола

Коби Брайънт е едно от най-големите имена в световния баскетбол. Играе в тима на "Лос Анджелис Лейкърс" на позицията гард от 1996 до 2016 година. Цялата му 20-годишна кариера е в отбора на ЛА. С тях печели 5 титли  (2000, 2001, 2002, 2009, 2010) и участва в 18 Мача на звездите. Освен петкратен шампион на НБА, Брайънт беше и двукратен олимпийски шампион  (2008, 2012). 

СНИМКИ НА ВЕЛИКИЯ КОБИ ВИЖТЕ ТУК

Легендата на НБА Коби Брайънт загина в авиокатастрофа (СНИМКИ)

Легендата на "ЛА Лейкърс" се превърна в истинска икона в баскетбола.

От 2001 г. е женен за Ванеса Лейн, с която има 4 деца. Най-малката им дъщеря Капри се роди през 2019-а, а най-голямата - Наталия, навърши 17 в седмицата преди смъртта на баща си.

СНИМКИ НА КОБИ, ДЖАНА И СЕМЕЙСТВОТО ИМ ВИЖТЕ ТУК

Влиза в Лигата веднага след гимназията през 1996-а и се превръща в наследник на Майкъл Джордън и идол на милиони почтатели на играта по света.

Той е първият играч, който е записал поне 30 хиляди точки и 6000 асистенции по време на кариерата си. Брайънт също така е на второ място в историята по най-много вкарани точки в един единствен мач - 81 в двубоя срещу Торонто през 2006-та година. Освен това легендата 24 пъти е минавал границата от 50 точки, което го отрежда на трето място във вечната класация. 

Официално слага край на спортната си кариера през 2016 г., като в последния си мач вкара 60 точки срещу Юта. 

 

През 2009 г. е поставен от списание Форбс на второ място в списъка на най-богатите атлети в света с 45 млн. долара, след безспорния номер едно Тайгър Уудс.

Светът потъна в скръб след смъртта на Коби Брайънт (ВИДЕО+СНИМКИ)

През 2017 г. Брайънт пише сценария за късометражния анимационен филм „Скъпи баскетбол“, за който печели награди „Оскар“ и „Ани“.

"Като шестгодишно дете, дълбоко влюбено в теб, не виждах края на тунела. Виждах само себе си, тичащ навън. И така - тичах.

Тичах нагоре-надолу по всяко игрище и след всяка топка. Заради теб.

Ти поиска моя хъс, аз ти дадох сърцето си, защото то просто искаше да даде повече.

Играх, въпреки потта и всяка болка, не заради предизвикателството, а защото ТИ ме викаше. Направих всичко за теб, защото така става, когато някой те кара да се почувстваш толкова жив, колкото ме караше да бъда ти.
Ти даде на едно 6-годишно момче неговата Езерняшка мечта и поради това ще те обичам винаги..."

 Коби Браянт - откъс от "Скъпи баскетбол

 

 

От 2001 г. е женен за Ванеса Лейн, която го дарява с четири деца.

Най-малката им дъщеря - Капри, се роди през 2019-а, а най-голямата - Наталия, навърши 17 в седмицата преди смъртта на баща си.

Дъщерята на Коби Брайънт е сред жертвите на катастрофата с хеликоптер (СНИМКИ)

Сред постиженията му е и титлата „най-ценен играч в НБА”, с която е удостоен през 2008 г.