Има ли причини за тревога?

40-метрова тръба за отпадни води изплува на плаж край Созопол. За да проверят има ли изливане на фекални води, в района дойдоха представители на няколко държавни институции.

Тръба от заустване на отпадни води изплува на плаж край Созопол. Снимките с канализационната тръба на плажа на къмпинг „Златна рибка” бяха качени в социалните мрежи от жители на Созопол.

"Морето си ги изкарва и си ги взема мръсотиите,ако не го чистим ние", каза Христо Тодоров, жител на Созопол.

Само че тръбата не е обикновен битов отпадък, а част от системата за дълбоморско заустване на пречистените води на Созопол. Кметът свика всички, работили по изграждането на водния цикъл. Те успокоиха, че при аварията няма изтичане на фекални води в морето

"Пречиствателната станция продължава да си работи и то в границите на показателите, които са заложени. Водата по никакъв начин не може да бъде третирана като недобре пречистена", каза още Красимир Кръстенов, директор на ПОСВ - Созопол.

Тръба излива фекални води директно в морето в Бургаско (ВИДЕО)

Извършвали постоянен контрол на пречистената вода. "Това са фосфор, азот, нитрати, биологично потребност от кислород и НПК, което е химична потребност от кислород", заяви Йовка Папанчева, лаборант в ПОСВ - Созопол.

На място пристигнаха и експерти на Басейнова дирекция, за да вземат проби от морската вода. "В момента имаме готова измерена електропроводимост, която в момента е 29 000. Какво означава това? Нормална за морска вода", заяви Димитър Георгиев, Басейнова дирекция - Бургас.

Въпреки това жителите на Созопол искат прокуратурата да се самосезира. "И като цяло се надяваме и прокуратурата да си свърши работата във връзка с всички проекти, които са извършвани през годините в общината", добави Христо Бардуков, жител на Созопол.

Репортер: Цеца Алексова

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си