Годишно около 400 българи стават донори на генетичен материал

Промени в правилата за даряване на генетичен материал. Според съда изискването донорките на яйцеклетки да са до 34-години, е било незаконосъобразно.

За повече от 50 000 двойки у нас единственият шанс да имат дете е донорска яйцеклетка. Заради малкия брой донори и дългият списък от нуждаещи се, чакането отнема месеци. Шанс този процес да се ускори даваше проектонаредба на здравното министерство от 2016-а,с която възрастта се всигаше с една година. Тя обаче така и не стана факт.

Да живееш втори път, а да си само на 10 (ВИДЕО)

Дългогодишна мечта на Марияна е да стане майка. За да я сбъдне обаче младата жена се нуждае от донорска яйцеклетка.

“Aз се зарадвах, че има вариант, с който да забремения и да стана майка. В момента чакаме за донорска яйцеклетка и се надвям по-бързо да станат нещата и да се почувставм и аз като майка”, разказва тя.

На това чувство вече се радва Виктория. След 12 години борба тя дава живот на първородното си дете.

„Детето си е мое - аз съм си го износила и родила, изобщо не ме притеснява и всеки ден съм благодарна на донорката, която имаше голямо сърце и желание да помогне”, казва Виктория.

ДА ДАРИШ ЖИВОТ: Когато шансът да имаш свое дете е в чужди ръце

Заради ограниченията във възрастта обаче много жени не могат да помогнат на чакащите.

„Стигаме до един абсурден факт - имаме жени,които искат да дарят, качеството на яйцеклетките е добро, имаме шанс за успешни процедури и родени бебета, но не го използваме и за съжеление в някои центрове се практикува внос на донорски яйцеклетки”, обяснява д-р Димитър Цветков, акушер.

Жена с трансплантирана матка роди момченце

Възрастта стана повод фондация "Майки за донорство" да заведe дело срещу здравното министерство. До съд се стига заради неизпълнено обещание тя да се вдигне на 35 години.

„ВАС постанови, че възрастта,която е поставена в Наредба 28 през 2007-ма, а именно, че жена може да бъе донор до 34 години, всъщност , не е заложена законосъобразно”, казва Мариела Куртева от фондация „Майки за донорство”.

Това означва, че докато здравното министерство не предложи нова възраст, в сила ще е изсикването донорките да са пълнолетни и да имат поне едно дете. В позицията си до НОВА от ведомството уверяват, че промени ще има, но те ще се съгласуват с компетентните специалисти и ще се търси най-доброро решение.

Годишно около 400 българи стават донори на генетичен материал, а двойките,които имат нужда от него стават все повече.