Три отряда спасители и доброволци през целия ден опитваха да открият туристите

И в събота издирването на двамата изчезнали туристи под връх Ботев не даде резултат. От сряда следобед 42-годишен мъж от Стара Загора и 17-годишният му син са в неизвестност. Три отряда спасители и доброволци през целия ден опитваха да открият туристите, въпреки изключително тежките метеорологични условия.

Основната цел на спасителите в събота бе щателно да претърсят в радиус от 3 километра района около заслон Бункера. Близо до него в петък спасителите откриха единствената диря от двамата туристи.

„Успяхме да намерим челника на един от двамата загубени. Това ни дава информация в коя посока да търсим. Насочваме всички сили натам, така че се надяваме да има резултат”, обясни Емил Нешев от Планинската спасителна служба.

Баща и син в неизвестност, планински спасители ги издирват

При екстремни условия и с риск за живота на спасителите започна рано сутринта акцията по издирването.

 

 

По обед времето в Стара планина се промени и даде шанс на спасителите щателно да претърсят в радиус от 3 километра района около заслон“Бункера“. Където вчера откриха челника на единия от изчезналите туристи. Близките обаче твърдят, че намереният фенер не е техен.

„Категорични сме. Работещ е, но е само част от челника. Намерена е само предната му част, която е откъсната от ластика”, допълва Нешев.

Все още няма следа от изчезнали в Стара планина баща и син(ВИДЕО+СНИМКИ)

Освен по земя, двамата туристи се издирваха и по въздух с помощта на дрон с термокамера. В търсенето се включиха три кучета.

В Калофер темата с изчезналите туристи е най-обсъжданата в града. „Дано, дано да има Господ и да ги намерят”, каза местен жител.

Очаква се спасителите да съобщят повече информация след 17 часа.