Историята за отвлечения петел започва на Петльовден

Похитители отвлякоха петел от двора на 93-годишен самотен старец. Поискали и определена сума, за да върнат пернатото на собственика му.

Историята за отвлечения петел започва на Петльовден. Случва се в Котел. 93-годишният Петър Еремиев  не подозирал, че денят му ще се развие подобно на трагикомедия.

„Аз бях излязъл из града за продукти. Петелът беше свободен тук из двора. Връщам се, няма го”, споделя Петър Еремлиев.

Петльовден е - празник на мъжките рожби

Оказало се не просто кражба, защото последвало искане на откуп. „И ми го носят след два дни. Намерили са го в махлата и ми искат откуп. Идват,  прегърнали петела. Влязоха при мен и се заканиха, че ще ме бият”, добавя Петър. 

Мъжът живее сам. Синът си загубил рано, а съпругата му се споминала преди 2 години. Разказва, че петелът му е другар в самотните дни. Затова и не се поколебал. Преброил последните пари и платил откупа от 23 лева. „Ами, как няма да им платя, като искат. Можеше да ме набият”, каза Петър. 

Като всяка шекспирова трагикомедия и тази е с щастлив финал. Пернатото отново е при стареца. Петльо и Петър отново ще споделят заедно дните.

Остава обаче отворен въпросът кой и защо е посегнал по-такъв начин на скромната собственост на един 93-годишен човек. От полицията в Котел обясниха, че нямат подаден сигнал. Те, както и кметът обаче били запознати със случая.

Петел боец закла стопанина си в Индия

„Чичо Петър е част от местния колорит на града. Но този случай, относно искането на откуп, според мен голяма част е свързана и с местния фолклор. В града ни, въпреки че е с голяма част ромско население, битовата престъпност е сведена почти до санитарен минимум”, каза кметът на Котел Коста Каранашев.

Репортер: Мира Безус