Времето през седмицата ще е динамично

Седмицата ще е с променливо и динамично време. Днес до обяд ще е ясно с понижена видимост в котловините. В хода на деня облачността ще стане по-значителна от северозапад. В часовете привечер до полунощ ще духа силно в Северозападна България.

Въпреки ниските температури сутринта, денят ще е с меко време. В най-топлата част на денонощието температурите ще са в интервала от 6 до 12 градуса. Най-високи стойности термометрите ще показват в централните и западните райони на Дунавската равнина и по долината на река Струма.

В планините ще е студено и ветровито. Температурите ще са от минус 3 градуса по високите части до стойности около и над нулата в ниското. Снежната покривка в зимните курорти в Стара планина е до 70-80 сантиметра, в полите на Витоша – до 130 см, в Рила на места е над 2 м, в Пирин – над 1 м, в Родопите – около 1 м. Опасността от лавини е значителна навсякъде, особено по източните склонове заради западния вятър.

Циклонът „Сиара” бушува в западната част на Европа. Неговият студен атмосферен фронт напредва на изток и днес под заплаха от ураганни ветрове е централната част на континента. Най-силни пориви се очакват в Швейцария и Чехия – и двете страни са обявили червен код за силен вятър.

У нас ще усетим полъха на „Сиара” още във вторник със слаби превалявания от дъжд и сняг в западните планински масиви над 1000 м надморска височина. Вторникът ще е топъл с температури през деня до 10-15 градуса. Сряда срещу четвъртък очакваме отново валежи от дъжд и сняг в Северна България и в планините. Подобен сценарий с развитие на Средиземноморски циклон) и вероятност за по-значителни валежи се очертава в началото на почивните дни, когато и дневните температури ще паднат надолу.