Той спечели „Оскар“ за най-добър режисьор

Южнокорейският „Паразит“ на режисьора Пон Джун-хо  е големият победител на тазгодишната церемония по връчване на престижните награди "Оскар". Лентата беше отличена за най-добър филм и най-добра режисура. По-рано той спечели награда в категорията с променено име – международен филм и най-добър оригинален сценарий.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„След като спечелих най-добрия чуждоезичен игрален филм, мислех, че съм свършил за деня и бях готов да се отпусна“, каза режисьорът, след като победи в категорията най-добър режисьор имена като Сам Мендес, Мартин Скорсезе, Куентин Тарантино и Тод Филипс.

 

 

„Когато бях малък и учех кино, имаше една поговорка, която издълбах дълбоко в сърцето си:„ Най-личното е най-креативното. Този цитат е от нашия велик Мартин Скорсезе", каза Пон и предизвика овации за Скорсезе. След това той допълни: "Когато хората в САЩ не бяха запознати с моите филми, Куентин винаги поставяше моите филми в неговия списък."

"Куентин, обичам те", каза той на английски, като по-късно добави, че би искал да раздели трофея на пет с всички номинирани.

В 92-годишната история на "Оскарите", в хода на която стотици кинодейци мечтаят да чуят името си в нощта на церемонията, на пръсти се броят случаите, в които чуждоезични творби са били номинирани за най-добър филм. През 2020 г. дойде ред на корейския режисьор Пон Джун-хо да очарова гласуващите академици със своята завладяваща, провокативна, искрена история. Тя бе отличена и за "Най-добър филм", „Най-добър международен филм“ и "Най-добър оригинален сценарий".

Самият факт, че южнокорейски филм бе споменат шест пъти в обявяването на номинациите за 92-рите награди "Оскар" е изключително постижение и неподозиран прецедент в историята. 

Кореецът не пропусна да спомене своите идоли в режисирането Мартин Скорсезе и Куентин Тарантино, които бяха номинирани в същата категория.