Инсталация на Венецианското биенале възмути социалните мрежи

Скандал в социалните мрежи с българското участие на Венецианското биенале. Според публикация инсталация с чаши и фибран струва 500 000 лева. В дискусията се намеси и Вежди Рашидов, който смята, че подобно нещо е срам и позор.

НОЩТА НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ- Пловдив, има по-силна програма от всякога

„Скандалът стана, защото една медия пусна фалшива новина със събрани от интернет картинки. От тази фалшива новина произтече и фалшива реклама”, заяви кураторът на изложбата Вера Млечевска.

Тя потвърди, че снимката е истинска и в инсталацията е използвана чаша.

„Тук е показан един мултипъл, което е някакъв вид сувенир. Ако искате да си купите статуята на София от центъра на града, по обясними причини не можете. Художникът може да направи умалено копие или вариация и да я продава за хора, които искат да си купят някакъв вид сувенир. Тази чаша е вид сувенир, не е част от изложбата. Тя е много по-мащабна, включва няколко на брой витрини, които са част от инсталацията”, обясни Млечевска.

Откриха 57-мото биенале за съвременни изкуства във Венеция (СНИМКИ)

„Нашето участие във Венецианското биенале е мини-културно представяне на нашата страна в един от най-скъпите градове в света, където се плаща наем за 6 месеца. Където се плаща на хора, на архитекти, за транспорт и осигуровки. Няма как да струва по-малко”, добави тя.

„Венецианското биенале не е просто една изложба. Участието ни в него е заветна цел от последните 100 години. След толкова много години ние имаме нормален статут и нормална процедура за избор на куратор. Има жури, което одобрява. Има и процедура”, обясни изкуствоведът и критик Весела Ножарова.

Още по темата гледайте във видеото.