БЛС изрази подкрепа към работодателите

“За мен е логично този, който взема парите, да плаща. След като работодателят, заедно с работника, солидарно си заплащат процента от здравните осигуровки и пенсионните на НОИ, този, който трябва да изплати временната нетрудоспособност. е НОИ”. Това каза в ефира на "Плюс-Минус.Коментарът след новините" д-р Гергана Николова от Българския лекарски съюз (БЛС).

Държавата не подкрепя искането НОИ да изплаща първите три дни болнични

„Ако говорим за това, какво се случва в чужбина, нека кажем, че има европейски държави, които поемат лекарствата на деца до 16 г. Когато на мен ми вдигнат тока, парното и водата, а заплащането ми остане същото, аз трябва да се справя, независимо от всичко. Държавата, според мен, трябва да бъде един по-успешен мениджър на финансите от редовия човек. Аз не мога да разбера дефицита на средства”, допълни тя.

ПО-МАЛКО БОЛНИЧНИ: Ще ограничат ли новите идеи правата на пациентите?

„Основното, за което трябва да се поработи много, е да си кажем каква е заболеваемостта в България и колко се е покачила тя. Съответно, ако правя повече прегледи, моите болнични листове ще бъдат по-голям брой. Имам пациент на 57 години с два инфаркта. Той има 4 стента и продължава да работи”, завърши Николова.

Целия разговор гледайте във видеото.