Местни жители сигнализираха, че са нужни спешни мерки за укрепването му

Заливът Болата е застрашен от унищожение. Местни жители сигнализираха, че са нужни спешни мерки за укрепването му. Съществува опасност и за вододайната зона на близките населени места, която може да бъде залята от морето.

Редица неправителствени организации сигнализират влатите и настояват за спешни мерки. По думите им, буните, които пазят от разрушаване уникалната плажната ивица, трябва да се обявят за критична инфраструктура.

"С едно цялостно заливане тука, с блатото, ще стане езеро Болата – няма да е един от най-красивите заливи в света", каза председателят на гражданска инициатива Стелиян Томов.

Досега рехабилитация на съоръженията не е правена, а ураганни бури са ги разрушили. "Това са тетраподи, които са по 4 тона. Аз лично съм ги виждал как морето ги разкарва върху буна", каза още кметът Георги Янев.

Как изглежда заливът Болата под водата

Проект за укрепване на един от най-красивите заливи в света се разработва през 2014 година, но така и не се стига до реализацията му. Георги Иванов от Свищов летува тук от 20 години. "Смятаме, че трябва да се оправи това нещо – това е лицето на България. Тук постоянно все повече и повече хора идват", каза още Иванов.

Според разчетите са необходими около половин милион лева. Укрепването е наложително и заради водоснабдяването на местното население. Кладенците са изключително уязвими, защото черпят плитки подпочвени води и са разположени ниско.

Един от най-красивите заливи у нас е на път да изчезне

"И тази вода, която е тук първо ще започне да ерозира брега, ще изчезне плажната ивица. Случвало се е в началото на 70-те години, знам от по-възрастни хора, когато морето е достигнало до вододайната ни зона", заяви кметът на село Българево Георги Янев.

От четирите сондажа в близост до залива се захранват селата Българево, Свети Никола и ваканционно селище „Русалка“. Опасенията на местните жители са, че ако морето ги залее, помпената станция ще тласка солена вода към чешмите им.