Циклон носи валежи от дъжд и сняг на Балканите в четвъртък и петък

Слънцето ще се задържа по-често на небето днес. Облачността ще е разкъсана, малко по-значителна в източната половина на страната. Вятърът ще е слаб. Температурите ще са в интервала от 8 до 13 градуса. В северозападната част на Дунавската равнина и Горнотракийската низина и по долината на река Струма ще е най-топло. В планините термометрите ще показват между 0 и 5 градуса. Вятърът ще е силен по високите части. Заради снеготопенето и сравнително високите температури за сезона има опасност от лавини.

Новата седмица започва с поредната аномалия тази зима – и в понеделник, и във вторник температурите в много райони в най-топлата част на денонощието ще са около и над 15 градуса. В първия ден на седмицата видимостта в сутрешните часове, особено в източната половина на страната, ще е понижена заради ниска мъгли.

В четвъртък от северозапад се очаква нахлуване на студен въздух. Над Балканите ще премине средиземноморски циклон с валежи от дъжд и сняг. На този етап моделите за прогнозиране предвиждат по-значителни валежи в западните и централните райони на Северна България и в планините на Южна. Дневните температури ще паднат наполовина. За почивните дни обаче времето отново ще поеме пролетен курс.

„Денис” – вторият най-мощен циклон в Северния Атлантик

В западната половина на Европа – Великобритания, северните провинции на Франция и Германия, както и Норвегия ще са под удара на циклона „Денис”. В Обединеното кралство лошото време вече взе 2 жертви по информация на „Sky News”. Бяха отменени и много полети от и към летищата в страната. Бурите и днес ще създават условия за ураганни пориви на вятъра, проливни валежи от дъжд и снежни виелици.

Ураганни ветрове със скорост 255 км/ч удариха Исландия (ВИДЕО)

С драматичното и безпрецедентно падане на атмосферното налягане в ядрото, циклонът официално беше определен за втория най-мощен в Северния Атлантик. В Исландия беше измерена скорост на вятъра от 255 километра в час, а в океана се издигнаха вълни до 30 метра.