Как изглеждат моргите отвътре?

Тази неделя в „Темата на NOVA” авторът Даниела Пехливанова и операторът Росен Илиев ще покажат на зрителите какво се крие зад професията съдебен лекар, която малцина избират за свое призвание.

Работата им често остава зад стените на отделенията по Съдебна медицина. Работят в морги, понякога напомнящи филм на ужасите. В най-голямата - тази в Александровска болница има натрупани над 100 тела, които препълват хладилните камери. Покойници стоят там с години, тъй като заради различни бюрократични спънки не могат да бъдат погребани. В NOVA нееднократно сме разказвали за проблема. Все по-голям проблем става и предпенсионната възраст на съдебните лекари, както и пълната липса на желаещи млади лекари да специализират.

Съдебни лекари пред протест

Наша проверка показа още, че голяма част от моргите в страната не са ремонтирани от десетилетия. Освен това от Дружеството на съдебните лекари заявиха пред NOVA, че чакат хонорари за стотици хиляди лева от МВР и че проблемът е в цялата страна. Колко пари точно им се дължат обаче е трудно да се определи с точност.

Съдебните медици искат възнагражденията им да бъдат изплатени до Нова година

Как изглеждат моргите отвътре - гледайте във видеото