Това се случило в столичен квартал

Продължават случаите на агресия срещу медици. Само от началото на годината са регистрирани 7 нови посегателства над спешните екипи.

Бруталните случаи накараха депутати да завишат минималното наказание за побой над медицински лица. За тежка телесна повреда наказанието става 7 години затвор, вместо досегашните 5 години.

Новият случай на агресия срещу екип на Спешна помощ е от неделя следобед. Пациент с болки в гърдите се нахвърлил с обиди към кардиолог, който дошъл да го прегледа. След това изгонил екипа.

„Той скочи, хвана ме за раменете, започна да ме псува, да ме нарича „наркоман”, „пияница” и т.н., което не отговаря на истината”, сподели потърпевшият д-р Пламен Миланов.

Спешното повикване е за 59-годишен мъж с болки в сърдечната област. Линейката е пристигнала за 9 минути, но медиците не са предполагали на каква ситуация ще попаднат.

„Пациентът беше прегледан. Нищо животозастрашаващо. Нормална кардиограма”, обясни Миланов.

Ставало дума за невралгия. Диагнозата и предписаните лекарства обаче не задоволили пациента Димитър Иванов, който отрича да е докоснал лекаря. „Никакво блъскане, никакво удряне, аз му се извиних накрая”, обясни пациентът.

Докато траел прегледът Иванов се обадил на телефон 112 и казал, че д-р Миланов е пиян.„Звъннах, за да може да се стреснат. Аз му казах, че не мога да дишам. Той ми отговори: „О, нищо ти няма!”. Аз ги дръпнах и им казах: „Ставайте и изчезвайте! Не ми трябвате! За какво сте ми?”, разказа Димитър Иванов.

Пиян мъж размаха пистолет в болница, арестуваха го

Заради лекарската си чест д-р Миланов по свое желание се обажда на КАТ да го проверят за алкохол и наркотици. Пробите били отрицателни.

Според юристи готвените промени за по-тежки наказания за нападение над медици, няма да спрат посегателствата. „Ако осъдят някого в Карнобат, мислите ли, че някой във Видин ще знае за тази условна присъда и тя ще го спре”, посочи адвокатът Христо Ботев.

Пациент вилня в Окръжна болница, удрял и душил лекари (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Аз съм лекар с 40-годишна практика. Това не е за първи път така да се държат с нас и да ни обиждат”, допълни кардиологът.

Засега по случая с д-р Миланов разследване не се води.

Жена нападна лекарка и акушерка в Пловдив