Те са против държавата да превърне незавършен строеж в двора на Александровска болница в Национална педиатрия

Хиляди българи се обединиха в подкрепа на каузата за построяване на модерна и високотехнологична детска болница. Те са против намерението на държавата да превърне 40-годишен незавършен строеж в двора на Александровска болница в така чаканата Национална педиатрия.

За детска болница като тази в Мелбърн мечтаят много български родители. Вярата им, че това е възможно и у нас обаче разклаща решението педиатрия да стане изоставената преди десетилетия недовършена сграда в карето на Медицинска академия.

„Като родител съм притеснена. Не говорим за това да се построи една сграда, в която да се сложат легла и апаратура. Говорим за съвременна детска болница, която няма нищо общо с една такава отпреди 40 години”, споделя майката Кремена.

Мухъл и мизерия в Детското отделение в благоевградската болница

Още миналата година Камарата на архитектите обжалва обществената поръчка за Национална детска болница. Съдът обаче реши да даде зелена светлина на строежа.

„Не знаем дали той е безопасен. Има пропуски в конструктивната експертиза. Това, което сега ни се предлага, е морално остаряло. Дори и гениален архитект няма как да направи адекватен проект”, каза арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България.

Зад каузата за модерна педиатрия застанаха близо 9000 българи. В интернет започна и кампания. В социалните мрежи своята мечта с думи и снимки споделиха мнозина.

АГ отделението в пернишката болница – без ремонт от 40 г.

Включиха се и деца. Те искат това, което иска всяко дете - театър, кино, електронни игри, място за общуване. Инициаторите на кампанията дори не смогват да публикуват всички предложения.

В момента поръчката за строеж на детската болница се обжалва пред КЗК. От здравното министерство очакват решението на антимонополната комисия и дотогава няма да коментират.