Според здравната инспекция остарялата сградна ВиК инсталация често става причина за замърсяване на течността

Резултатите от последните проби от водата в Перник са с добри показатели, съобщиха от местната здравна инспекция, предаде БНР. Отстранено е и констатираното след ремонт на водопроводната мрежа вторично замърсяване на водата в жилище в блок №3 на ул. „Бучински път”. Причината за него, според ВиК, се оказал монтиран филтър на чешма в апартамент в жилищната сграда.  

Какво е нивото на язовир „Студена”?

Отклоненията са констатиране при пробонабирането вътре в сградата. Пробите на водата от общия водомер след направената в началото на месеца подмяна на част от външния водопровод са отговаряли на изискванията.

В тази връзка от РЗИ-Перник уведомяват населението, че влошаването на качеството на водата при крайния потребител често може да се дължат на остаряла сградна ВиК инсталация.

ВиК - Перник: Не е подавана вода за индустрията от язовир "Студена" след забраната на МОСВ

При режим на водата или след аварии от домашните уреди като перални, съдомиялни, бойлери, включени към вътрешната ВиК мрежа, е възможно обратно засмукване на водата.

"При неправилен монтаж и липса на възвратен клапан тоалетното казанче също може да бъде потенциален източник на замърсяване. Такъв може да се окажат и старите или с неясен произход филтри, поставяни на чешмите в домашни условия", обясняват от РЗИ.

ВОДИ ПОД НАБЛЮДЕНИЕ: Нови нарушения при ползването на вода и нов център за контрол