България отбелязва 147 години от гибелта на Васил Левски

България отбелязва 147 години от гибелта на Васил Левски. В Карлово започва панихида, в църквата  в която Левски е бил ръкоположен за Дякон, а по-късно на централния площад ще се състои възпоменателен митинг- поклонение.

Събитията, свързани с почитането на паметта на Апостола започнаха още вчера - 18 февруари, датата, на която Левски е обесен. Към този час паметниците в страната са отрупани с цветя и десетки граждани се поклониха пред подвига на Дякона, за да отбележат 147-ата годишнина от обесването на Васил Левски.

"Ние сме тук днес, за да отдадем почит на Апостола. Учениците се възхищават на героизма му. Той е успял със своята мъдрост да осъзнае и неща, актуални и до днес", каза учителят в 119 СУ "Акад. М. Арнаудов" Станислава Величкова.

Все повече хора се събират, за да поднесат цветя пред паметника на Левски. Официалната церемония ще започне в 18:00ч. Речи ще произнесат кметът Йорданка Фандъкова, президентът Румен Радев и писателката Здравка Евтимова.

Отбелязваме 147 години от гибелта на Васил Левски

147 години след гибелта на Васил Левски е повод да си спомним за думите му: "Ако спечеля, печеля за цял народ. Ако загубя, губя само себе си". За първи път всеки, който прекрачи прага на къщата-музей "Васил Левски" ще има шанс да се запознае с документите за издирването, следствието и участниците в Арабаконашкия обир, открити в Османския архив.

"Снимката на Васил Левски е най-интересната. Доказахме, че са го издирвали. На гърба ѝ има словесно описание на външните му белези. Османската власт се сдобива с фотографската плака, от която се правят разпечатки, които са изпратени до отделенията на османската полиция", каза Виктор Комбов, уредник в Националния музей "Васил Левски".

Директорът на Националния музей Дора Чаушева обясни, че турските власти са имали информация за Васил Левски преди Арабаконашкия обир. "Властите са проследили цялата конспиративна организация, която се създава, заедно с Ловешкия комитет. Участниците в Арабаконашкия обир са били 14 души, начело с Димитър Общи. Открадната сума е 125 000 гроша, а след това Османската власт я възстановява", каза Чаушева.

Наследник на Васил Левски коментира и новите документи, открити в Османския архив. "Те са важни за всички нас, защото говорят за начина, по който е заловен Апостола. За нас няма други данни, че не е поп Кръстьо. Това е низ от събития, които отвеждат до залавянето на Дякона. Поп Кръстьо се оказва зорко пазен от турската власт", каза още той.

Отбелязването на годишнината в Карлово ще продължи с митинг-поклонение и с шествие от паметника на Апостола до родната му къща. 

Репортери: Виктория Бояджиева, Благой Бекриев